Actualitat

Un passeig gastronòmic pel Montsià

Montsià
Montsià

Per a un bon viatger, hi ha mil i una formes de descobrir una regió. La història, la cultura, l'art, el paisatge, la gent, els costums..., i per suposat, la gastronomia. Aquesta és la nostra proposta d'aquest mes: descobrir el Montsià a través dels seus plats. Acosteu-vos-hi amb calma, seieu davant del mar o al peu d'una muntanya, i assaboriu.

 

Els sabors de la mar

La gastronomia del Montsià no s'entén sense la mar. A les localitats de Sant Carles de la Ràpita i Les Cases d'Alcanar molta part de la vida i de l'economia encara giren al voltant de la pesca de riu i de mar. A la desembocadura de l'Ebre, on es barregen aigües dolces i salades, crea un entorn únic per a moltes espècies a qui agrada aquest aiguabarreig.

 

Què podem degustar a les zones costaneres del Montsià? Comencem per les anguiles, un dels peixos més apreciats i molt abundant als estanys i les aigües dolces del riu Ebre.

 

Tastem els famosos llagostins, escamarlans i galeres, que tenen un sabor especial fruit de la barreja d'aigua dolça i salada. Els musclos, tot i que són de viver, resulten deliciosos perquè s'alimenten de les aigües riques en nutrients de la zona. 

 

Ens acostem més al mar. Provem el pop roquer, que es troba a sota de les roques properes a la costa, i unes tellerines, delicioses a la paella amb un rajolí d'oli i sal. Si entrem ja a l'aigua salada, trobem llobarros, llenguados i orades.

 

Entrem a un restaurant i demanem uns llagostins torrats amb sal, un arròs amb galeres, musclos gratinats, anguila amb suc o el tradicional xapadillo, fet amb una anguila oberta i posada a assecar.

 

L'austeritat de la muntanya

Si ens anem cap a la Sènia, trobarem una cuina ben diferent. Als Ports es conserva una cuina tradicional austera, de muntanya i hort.

 

La carn és el producte estrella a la zona, on la gastronomia girava al voltant de la matança del porc i s'havien de buscar formes de conservar la carn: adob, escabetx, saons, embotits...

 

Hi tastem la carn de caça, perdiu, llebre i porc senglar. A l'hivern, escalfem el cos i els ànims amb el típic plat de recapte, que recorda l'escudella de la Catalunya central i l'olla aranesa del nord. Un plat fet a base de brou de carn, fesols, patata i verdura d'hort, xoriç, cansalada viada i botifarra seca, els ingredients del rebost del Montsià de muntanya.

 

Com a complement, un abundant assortit de bolets que, més enllà dels rovellons, solen ser desconeguts per als més urbanites: rovellons negrals i rojals, bolets de bestiar, cabridets, carlistes, crueldes, morenetes, pebrassos, bateons, múrgoles, i fins i tot les exquisides tòfones.

 

L'oli mil·lenari

Si ens apropem a Ulldecona i rodalies veurem, com se sol dir a la zona, «un mar d'oliveres». A banda de l'abundant cultiu d'oliveres, hi trobarem oliveres mil·lenàries, l'oli de les quals es comercialitza no tant per les seves qualitats organolèptiques, que no es diferencien d'un altre bon oli de la regió, sinó per contribuir a la seva conservació i pel valor històric.

 

Aprofitem per emportar-vos a casa una ampolla d'oli amb la denominació DOP Baix Ebre - Montsià, com la morruda, la sevillenca i la farga. Són olis límpids i transparents, saborosos, aromàtics i lleugerament afruitats.

 

Ja que som a Ulldecona, no podem marxar sense provar els periquillos, uns dolços tous i blancs amb forma de rombe, fets a base d'ou, farina, sucre i matafaluga.

 

L'arròs omnipresent

El Montsià, com el Baix Ebre, no s'entén sense els arrossars del Delta de l'Ebre. Apropem-nos a l'Amposta i descobrim les varietats amb DO Montsià: gleva, sendra, bomba, montsianell... Totes arròs, però totes diferents.

 

Com degustar l'arròs del Montsià? Provem-lo amb els productes del riu i de la mar: un arròs amb anguila, o amb llagostins i escamarlans, són simplement deliciosos.

 

Un altre plat estrella és l'arròs amb ànec. El sabor intens d'aquest darrer marida a la perfecció amb un arròs melós. Tastem també l'arròs amb carxofes quan sigui temporada.

 

Se us fa la boca aigua? Escapeu-vos un cap de setmana a gaudir del Montsià, i refugieu-vos del fred amb la deliciosa sopa de pescadors de Sant Carles de la Ràpita.

Altres noticies

  • La Barraca
    El Delta de l'Ebre és un espai natural únic a tot Catalunya. Hi passen unes 400 espècies d'aus durant l'any, a més de la fauna i flora habituals, i les llacunes i platges verges quilomètriques que hi
  • Turisme al Delta
    El cicle del cultiu de l'arròs fa que el paisatge del Delta sigui canviant, de quatre colors. Cap a l'abril, quan solten les aigües, el Delta és com un mirall tot de color blau i lluent; cap al maig,
  • Turisme a Tortosa
    Al Baix Ebre trobem una Catalunya de petits poblets i nuclis antics, i alhora una riquesa paisatgística única. És un territori que ens permet perdre'ns durant uns dies entre planes de cultius de
  • Ca la Viola
    "Som una petita i acollidora casa de poble on els visitants poden participar en les feines agrícoles de la vinya, l'olivera, l'hort o els animals de corral, que agraden molt als nens; també es poden
  • Turisme al Priorat
    El Priorat és una terra privilegiada, diversa, plena de matisos, imatge viva de la mediterrània rural, amb tantes possibilitats que es fan difícils d'encabir en un sol article. Aquí teniu vuit
  • Família a Cal Mateu - Agroturisme
    "Sóc empordanès, i ja fa deu anys que descanso els estius en aquest llogarret, acompanyat de la meva família. Sóc defensor de la pagesia catalana i aquí tinc la possibilitat de viure molt de prop les
  • Mercè Gil, Cal Mateu
    "Oferim als hostes la possibilitat de conèixer l'activitat agrària de casa nostra; als infants els fa especialment gràcia emportar-se cap a casa aquelles síndries, melons, cebes..., que han agafat
  • Gaudint de la Torre d'en Bofill
    "Ja ho diu la paraula agroturisme, combinar l’esbarjo, les visites a llocs desconeguts, amb una realitat cada cop més ignorada com és la feina del ramader, del pagès que treballa la terra". Vam
  • Agroturisme a la Torre d'en Bofill
    "Quan són famílies amb nens, el que els sol agradar més són les activitats a la nostra granja, i les visites teatralitzades al Castell i a la Muntanya de Sal de Cardona". Entrevistem la Teresa
  • La Barraca - Agroturisme
    Proximitat, franquesa, autenticitat, és passió pels valors de sempre, és energia per seguir avançant amb amor i il·lusió.   "La Barraca és una casa ideal per a públics molt variats:
  • Agroturisme a Can Cruset
    Can Cruset de Greansola, és una masia catalogada que data de l'any 1700 aproximadament, forma part d'una finca agrícola d'unes 12 hectàrees i on els seus propietaris sempre s'han dedicat a cultivar
  • La Barraca - Agroturisme
    "Molt d'espai per als nens i moltes possibilitats; la granja a prop, la riera, les passejades, els camps de blat, les piscines..." La Montserrat Tort ens explica la seva experiència
  • Can Cruset de Greansola, una masia catalogada que data de l'any 1700 aproximadament, forma part d'una finca agrícola d'unes 12 hectàrees i on els seus propietaris sempre s'han dedicat a cultivar la
  • Agroturisme Unió Pagesos - Josep Margenat
    JOSEP MARGENAT RESPONSABLE NACIONAL DEL SECTOR D'AGROTURISME D'UNIÓ DE PAGESOS Com ha passat als centres urbans, i en especial a Barcelona, al món rural s'ofereixen avui, a través de
  • Aleny és un petit nucli rural, dalt d’un turó, envoltat de camps de conreu i boscos de roures i alzines, un paisatge ondulat i amable on la família de Cal Farrés porta moltes generacions treballant
  • Cal Jeroni - Agroturisme
    La Teresa i en Josep, pagesos de tota la vida han treballat a la terra i n'han gaudit. L'any 1992 van posar en marxa el primer allotjament agroturístic del Penedès: Cal Jeroni. D'aquesta primera
  • Agroturisme Unió Pagesos - Manifest Turisme Responsable
    El turisme és un sector estratègic clau per al desenvolupament de l’economia catalana i, alhora, un motiu de satisfacció col·lectiva que persones d’arreu vinguin a conèixer el nostre petit gran país.
  • Cal Farrés Agroturisme
    Cal Farrés és un antic casal (en el seu interior trobem restes d’una torre i castell documentats des del segle XI) situat al nucli rural d’Aleny. El poblet d’Aleny (24 habitants) es troba situat a
  • Agroturisme a Ca la Siona
    La Loli Rubio ens explica la seva experiècia d'Agroturisme a Ca la Siona:    Ens va motivar fer agroturisme el fet que la gent que s'hi dedica no hi veu només un negoci, sinó que viuen la terra
  • Agroturisme
    L’agroturisme és una modalitat de turisme cada cop més estesa entre el públic, tant familiar com entre persones que volen trencar amb la rutina urbanita, gaudir del contacte amb la natura i les
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR